Елена се утвърждава като туристически център благодарение на своята архитектура, история и географско разположение. Тези фактори дават много различни възможности за почивка.

Градът е забележителен с богатото си културно-историческо наследство.
Съхранен е архитектурният стил на Възраждането.
Оставил значителна диря в историята на българското образование и в борбата за църковна независимост. Има уникални архитектурни обекти, които са интересни за любителите на културния туризъм. Като например: църквата "Св. Никола", която е най-старата в града от началото на 16 в., вкопана в земята, защото е изграждана тайно, църквите "Успение Богородично" и "Рождество Богородично".
В Музея на Възраждането се съхраняват сбирки от икони и много ценни творения на българското църковно изобразително изкуство.
В околностите на Елена се намират Капиновският манастир "Св. Николай Чудотворец" и "Плаковският" манастир.

Любителите на пешеходния туризъм ще бъдат приятно изненадани от многобройните живописни туристически маршрути и екопътеки в Еленския Балкан.

Петте Разсуканови къщи Попниколовата къща Къща-музей Иларион Макариополски А Риболов в Елениският балкан Лов в Еленският балкан

За любителите на силни усещания се предлага възможност за скално катерене.
Развива се и ловния туризъм.
Всички любители на риболова ще могат да се насладят на възможността да ловят риба в язовир "Йовковци". В бистрите води на околните реките се срещат черна мряна, речен кефал и балканска пъстърва.
В горите на Стара планина живеят и са обект на лов диви свине, вълци, лисици, зайци, сърни и благороден елен.
За почитателите на ски туризма на връх Чумерна са изградени ски-писти с удобни ски-влекове.